4,8 • Hervorragend
 • Europas größte Auswahl
 • Nur geprüfte Verkäufer:innen
 • Käuferschutz
 • Finanzierung
Europas größte Auswahl
Nur geprüfte Verkäufer:innen
Käuferschutz
Finanzierung

In deze Nederlandse steden is de kans het grootst dat je fiets wordt gestolen

In deze Nederlandse steden is de kans het grootst dat je fiets wordt gestolen
Photo by Gaurav Jain / Unsplash

Nederland is een écht fietsland. Onze steden en dorpen zijn dan ook versierd met een fijnmazig netwerk van fietspaden en -stroken, die ons dagelijkse fietsvervoer faciliteren. Maar deze fietsvriendelijke reputatie brengt ook uitdagingen met zich mee, met name het hardnekkige probleem van fietsdiefstal.

Het is algemeen bekend dat Nederland een groot probleem heeft met fietsendiefstal. Uit het onderzoek "Fietsdiefstal in Nederland" van Bureau Beke, een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in misdaadonderzoek, blijkt dat fietsendieven jaarlijks een schade van maar liefst 600 miljoen euro veroorzaken.

Bovendien vinden er jaarlijks gemiddeld tussen de 468.000 en 772.000 fietsdiefstallen plaats in ons land, een ware bron van ergernis voor fietsend Nederland (Bron: Fietsersbond). Heb je je ooit afgevraagd welke steden het hardst worden getroffen door fietsdiefstal? Dit onderzoek richt zich op het veelzijdige probleem van fietsendiefstal in Nederland en bekijkt welke steden het meest worden getroffen.

Tabel 1: De waarschijnlijkheid van fietsdiefstal per stad

1. Den Haag voert de lijst aan en fietsdiefstal blijft stijgen

 • 🚲: 9.765 fietsen gestolen 
 • 🚲: Van één op de 57 fietseigenaren wordt de fiets gestolen

Als we het hebben over plekken met de meeste fietsdiefstallen, dan is Den Haag helaas de koploper in Nederland. De hofstad registreerde ongeveer 17 gestolen fietsen per 1.000 inwoners, wat in totaal neerkomt op 9.765 fietsen in 2022. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn de fietsendiefstallen in Den Haag ook nog eens met 36 procent toegenomen in de eerste zeven maanden van 2022 in vergelijking met het voorgaande jaar.

Maar er is ook goed nieuws: niet elke verdwenen fiets hoeft direct een reden tot paniek te zijn. Als je jezelf ooit in de situatie bevindt waarin je denkt dat je fiets gestolen is, kan het zijn dat de gemeente je fiets heeft weggehaald en naar het Fietsdepot Haaglanden heeft gebracht. Dit gebeurt met fietsen die verkeerd geparkeerd zijn, op plekken staan waar parkeren niet is toegestaan, te lang onbeheerd zijn achtergelaten, of in een verwaarloosde staat verkeren. Alle verwijderde fietsen uit Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg en Pijnacker-Nootdorp worden bewaard op een locatie aan de Poolsterstraat in Den Haag, dus het is slim om eerst daar een kijkje te nemen voordat je aangifte doet van diefstal.

2. Nijmeegse risicogebieden voor fietsdiefstal zijn wijken als Benedenstad en Bottendaal

 • 🚲: 2.315 fietsen gestolen 
 • 🚲: Van één op de 78 fietsbezitters wordt de fiets gestolen

De oudste stad van Nederland komt op de tweede plaats met 2.315 gestolen fietsen in 2022. Dit komt neer op ongeveer 12 gestolen fietsen per 1.000 inwoners per jaar en van één op de 78 fietsbezitters wordt de fiets gestolen. Interpolis stelt dat de meeste fietsdiefstallen in Nijmegen plaatsvinden in Benedenstad, Bottendaal, het centrum en in Zwanenveld. Bezitters van elektrische fietsen moeten overigens extra alert zijn als het gaat om het veilig vastzetten van hun fiets. Volgens de politie gaan ook dieven met hun tijd mee en hebben ze het nu vooral gemunt op deze duurdere tweewielers. Ook hier geldt, net als in Den Haag, dat je het beste even bij de AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) kunt informeren voordat je je fiets als vermist opgeeft. Het kan zijn dat je fiets niet gestolen is, maar gewoon is weggehaald.

3. Utrecht, de op drie na grootste stad van Nederland, bezet ook de derde positie in deze ranglijst

 • 🚲: 4.105 fietsen gestolen 
 • 🚲: Van één op de 89 fietsbezitters wordt de fiets gestolen

In 2022 werden er in de stad Utrecht meer dan 4.000 fietsen gestolen, wat neerkomt op ongeveer 11 fietsen per 1.000 inwoners en van één op de 89 fietsbezitters wordt de fiets gestolen. Utrecht, met zijn grotere bevolking dan Nijmegen, staat daarom op de derde plaats. Volgens Interpolis zijn de plekken met de hoogste fietsdiefstalpercentages in Utrecht de Breedstraat en de Plompetorengracht, Buiten Wittevrouwen, Dichterswijk, Domplein, Neuse, Janskerkhof, Leidsche Rijn-Centrum en Wijk C. Dus wees voorzichtig als je je fiets hier parkeert. Over het algemeen vinden de meeste fietsdiefstallen in en rond het centrum van Utrecht plaats. De dieven zijn voornamelijk actief bij treinstations en drukke straten met veel openbare voorzieningen, zoals winkelstraten. Houd hier dus rekening mee als je op zoek bent naar een geschikte plek om je fiets te stallen terwijl je je dag doorbrengt in de stad.

4. Ondanks haar bescheiden grootte staat Enschede op de vierde plek

 • 🚲: 1.740 fietsen gestolen bikes stolen
 • 🚲: Van één op de 92 fietsbezitters wordt de fiets gestolen

Enschede, de stad van de Universiteit Twente, een van de grootste technische universiteiten van het land, staat op de vierde plaats. In 2022 werden er jaarlijks maar liefst 1.740 fietsen gestolen. In een stad met meer dan 160.000 inwoners komt dit neer op bijna één op de 92 fietsbezitters waarvan de fiets wordt gestolen. Je moet vooral voorzichtig zijn rond de wijken De Bothoven en Kennispark. Maar er is ook goed nieuws: In juli 2023 slaagde de politie er na grondig onderzoek in om een bende fietsendieven uit Twente in de boeien te slaan. Deze personen hadden een duidelijke voorkeur voor elektrische fietsen en veroorzaakten veel overlast. Hun brutale diefstallen bleven niet beperkt tot locaties in de buurt van supermarkten, winkelcentra en kapsalons. Zelfs de gasten van een Twentse bruiloft moesten na afloop van het feest lopend naar huis, omdat hun fiets in de tussentijd was gestolen.

5. Amsterdam, bekend als de fietshoofdstad van de wereld, staat op de vijfde plaats

 • 🚲: 9.260 fietsen gestolen 
 • 🚲: Van één op de 99 fietseigenaren wordt de fiets gestolen

Ondanks de reputatie als een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld, is onze hoofdstad in deze lijst op de vijfde plek te vinden. Met meer dan 900.000 inwoners komt het aantal gestolen fietsen neer op 10 per 1.000 inwoners. Van één op de 92 fietsbezitters wordt de fiets gestolen. Amsterdamse Poort, Da Costabuurt Noord, Julianapark, Stationsplein, Swammerdambuurt, Van Zuylbuurt en Weesperzijde Midden/Zuid staan bekend om de vele fietsdiefstallen. Dus, als je je fiets in deze buurten parkeert, zorg er dan voor dat je hem met minstens twee verschillende sloten op slot zet, zodat je zeker weet dat je fiets er nog staat als je hem weer ophaalt. Als je fiets toch wordt gestolen in Amsterdam, is de kans overigens groot dat hij niet ver weg is. Bijna alle fietsen die in de hoofdstad worden gestolen, blijven daarna in de stad. Dit blijkt uit een onderzoek van wetenschappers die zes maanden lang honderd fietsen hebben gevolgd met GPS-trackers.

Tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen

Met deze cijfers is het duidelijk dat je je fiets niet onbeheerd moet achterlaten zonder eerst een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Buycycle heeft een lijst met tips samengesteld om ervoor te zorgen dat je je fiets niet tegen je wil moet achterlaten:

 • Je moet overwegen om te investeren in robuuste sloten van topkwaliteit die gebruiksvriendelijk en bestand tegen knoeien zijn. De keuze van het slot moet daarnaast worden gebaseerd op de locatie waar je je fiets wilt stallen. Als je je fiets langere tijd parkeert in stedelijke gebieden of gebieden met een hoger diefstalrisico, is het namelijk aan te raden om meerdere sloten te gebruiken voor maximale beveiliging. Dit kan dieven, die op zoek zijn naar een snelle diefstalmogelijkheid, afschrikken .
 • Je beste keuze is een ketting van gehard staal met een diameter van 12 mm of groter, gecombineerd met een robuust slot van gehard staal. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk open te breken. Als alternatief is een compact U-slot met een platte sleutel ook een betrouwbare optie. Het is raadzaam om cilindrische sleutelsloten te vermijden, omdat ze gevoeliger zijn voor knoeien.
 • Wanneer je je fiets in een openbare ruimte moet stallen, is het verstandig om een plek te kiezen waar veel voetgangers komen en bewaakt wordt door CCTV-camera's. Dit kan helpen diefstal te voorkomen of in ieder geval de dief te identificeren wanneer je fiets toch wordt gestolen.
 • Hoe je je fiets vastzet heeft ook invloed op het diefstalrisico. Steek je het slot door het frame van je fiets en zorg je dat het voorwiel goed vast staat en je fiets aan een stevig verankeringspunt is bevestigd. Zet overigens niet alleen het wiel op slot, want dat kan ertoe leiden dat je bij terugkomst alleen nog je wiel aantreft - een zeer populaire methode voor veel fietsendieven.
 • Voordat je de veiligheid van je fiets aan een rek toevertrouwt, is het belangrijk om het rek goed te controleren op mogelijke zwakke plekken. Controleer of het rek stevig in de grond is verankerd. Dieven staan erom bekend dat ze door sommige fietsrekken heen snijden, waardoor ze gemakkelijk bij je fiets kunnen komen.
 • Als je je fiets meer dan eens per week of voor langere periodes op dezelfde plek vastzet, is het goed om het patroon te doorbreken en je fiets een beetje te verplaatsen - dieven zullen een mooie fiets opmerken die herhaaldelijk op dezelfde plek wordt achtergelaten. 

Als je fiets gestolen wordt, neem dan onmiddellijk contact op met de plaatselijke politie om hem als vermist op te geven. Zorg ervoor dat je informatie aanreikt die kan helpen bij het identificeren van je fiets, details zoals de fabrikant, het modelnummer en eventuele individuele opvallendheden zoals stickers of mogelijke gravures. Sommige steden zoals Amsterdam bieden een gratis graveer-service voor je fiets om fietsendiefstal tegen te gaan.

Methodologie:

Voor dit onderzoek zijn de 30 grootste steden van Nederland geselecteerd (steden met meer dan 100.000 inwoners). Het aantal inwoners per stad is naar boven afgerond. De jaarlijkse fietsdiefstalstatistieken voor deze steden zijn gebaseerd op gegevens uit 2022. Deze gegevens zijn verkregen door de informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Om de ranglijst op te stellen, werden de cijfers genormaliseerd door het jaarlijkse aantal fietsdiefstallen te delen door het aantal inwoners per stad en dit te vermenigvuldigen met 1.000. Om het percentage fietsdiefstallen te berekenen, uitgedrukt als "1 op x fietseigenaren ervaart diefstal", deelden we het totale aantal fietseigenaren in een bepaald jaar door het totale aantal fietsen dat als gestolen werd opgegeven in datzelfde jaar. Het resulterende quotiënt resulteert in de verhouding "1 op x", die staat voor de gemiddelde frequentie waarmee een fietseigenaar in een bepaald jaar te maken krijgt met diefstal.